AŞIRI TUZ TÜKETİMİMİZİ AZALTMAK İÇİN
NELER YAPABİLİRİZ
Yemekleri hazırlarken ya da pişirirken eklenen tuzu azaltabiliriz
Sofradan tuzlukları kaldırabiliriz
Ev dışında yemek yiyeceksek; yemeklerin ve besinlerin içindeki
tuz miktarını öğrenerek mümkünse az tuzlu veya tuzsuz
hazırlanmasını isteyebiliriz
Tuzlu atıştırmalıkların tüketimini azaltabiliriz
Ambalajlı olarak tüketime sunulan gıda ve içeceklerin içeriğini
etiket bilgisinden okuyabilir ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine
geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlarını tercih
edebiliriz
Satın alınan işlenmiş gıda ve içeceklerin etiket bilgisini okuyarak tuzsuz ya da tuzu azaltılmış ürünleri tercih edebiliriz
Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketebilir ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınabiliriz
Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemleri uygulayabiliriz Evrakın elektronik imzalı suretine http://e-belge.saglik.gov.tr adresinden b6c0633f-3e22-4f89-bce6-b8330e218679 kodu ile erisebilirsiniz.
Yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle aşağıdakileri daha az tüketebiliriz:
-Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa, sos, hardal, makarna sosu gibi)
-Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi)
-Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)
-Turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları)
-Balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
-Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler
Besin sanayisinde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin besin etiketinde yer alan tüm sodyumlu bileşiklerin (mono
sodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum bikarbonat, sodyum sitrat, sodyum askorbat gibi) tüketimine dikkat edebiliriz. Çünkü bunlar besinin tuz/sodyum içeriğini artırmaktadır
Çocuklarımızın erken yaşlarda daha az tuz içeren beslenme alışkanlığını kazanmalarını sağlayabiliriz. Evrakın elektronik imzalı suretine http://e-belge.saglik.gov.tr adresinden b6c0633f-3e22-4f89-bce6-b8330e218679 kodu ile erisebilirsiniz.
AŞIRI TUZ İÇEREN BESİNLER
Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna vb soslar)
Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi)
Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)
Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan gazlı/gazsız mineralli içecekler
Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. besinlerdir.